Homebrewers Association | AHA Forum

General Category => Equipment and Software => Topic started by: lazydog79 on February 01, 2011, 03:59:48 PM

Title: Did I do a stupid?
Post by: lazydog79 on February 01, 2011, 03:59:48 PM
I think I did something fairly dumb yesterday, but I'm not sure how much damage I did.  Sunday, I was cleaning up after my last brew.  I put PBW in my SS boil pot and threw in my immersion chiller and my copper pipe manifold.  I meant to let them soak for a little bit and come back, but got distracted by family duties.  Long story short: I ended up leaving my copper immersion chiller and manifold soaking in PBW in my SS pot over night.  When I came back Monday, the PBW was a bluish green color.  I gather the copper had some sort of reaction.

Did I do anything bad?  If I did, how do I fix it?  Do I have to go shopping for a bigger boiler  ::)  ???
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: bluesman on February 01, 2011, 04:17:00 PM
PBW solution at 1% is good to use on most metals including copper. It's a caustic solution so it probably removed an oxide layer from the surface of your copper rendering your water blue. I use PBW on my kegs routinely. Love the stuff.  :)
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: cookinwood on February 01, 2011, 04:22:19 PM
I think I did something fairly dumb yesterday, but I'm not sure how much damage I did.  Sunday, I was cleaning up after my last brew.  I put PBW in my SS boil pot and threw in my immersion chiller and my copper pipe manifold.  I meant to let them soak for a little bit and come back, but got distracted by family duties.  Long story short: I ended up leaving my copper immersion chiller and manifold soaking in PBW in my SS pot over night.  When I came back Monday, the PBW was a bluish green color.  I gather the copper had some sort of reaction.

Did I do anything bad?  If I did, how do I fix it?  Do I have to go shopping for a bigger boiler  ::)  ???


I have cleaned up copper to brand new looking status using id carlsons no scrub cleaner.  It could be crusty and oxidized but the no scrub cleaner made it literally look brand new.

cheers
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: lazydog79 on February 01, 2011, 04:23:58 PM
PBW solution at 1% is good to use on most metals including copper. It's a caustic solution so it probably removed an oxide layer from the surface of your copper rendering your water blue. I use PBW on my kegs routinely. Love the stuff.  :)

I was hoping that's all I did and didn't cause some reaction between the Stainless and the copper!
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: oscarvan on February 01, 2011, 06:11:30 PM
Rinse well...... DWHAHB.....carry on.

Unless you stuck a hot battery cable in there with it and grounded the pot I doubt you got that galvanic motor to do very much.
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: lazydog79 on February 01, 2011, 07:48:39 PM
Unless you stuck a hot battery cable in there with it and grounded the pot I doubt you got that galvanic motor to do very much.

Pheww!  I almost did that  ;)
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: oscarvan on February 02, 2011, 05:01:52 AM
Yes I know, it's tempting....PUT THE WIRE DOWN.....NOW!  ;D
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: tubercle on February 02, 2011, 05:08:20 AM
Rinse well...... DWHAHB.....carry on.

Unless you stuck a hot battery cable in there with it and grounded the pot I doubt you got that galvanic motor to do very much.

 I really wish you hadn't said that.  :'(
I just happen to have a couple of old ss pots, copper tubing, etc. 8)
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: dzlater on February 02, 2011, 12:51:06 PM
You know you were really hoping for the answer "your kettle is ruined, and since you need a new one you might as well upgrade to larger size"   ;)
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: lazydog79 on February 02, 2011, 02:43:43 PM
You know you were really hoping for the answer "your kettle is ruined, and since you need a new one you might as well upgrade to larger size"   ;)

Wellll....maybee.....  ;D
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: oscarvan on February 03, 2011, 06:31:36 PM
Rinse well...... DWHAHB.....carry on.

Unless you stuck a hot battery cable in there with it and grounded the pot I doubt you got that galvanic motor to do very much.

 I really wish you hadn't said that.  :'(
I just happen to have a couple of old ss pots, copper tubing, etc. 8)

Pictures or it didn't happen........ ;D
Title: Re: Did I do a stupid?
Post by: rcf5005 on February 06, 2011, 07:33:05 PM
You should be fine and dandy. Theres a small chance you're gonna get some funny colored spots on any contact point between the copper and the steel, but they're harmless and the steel should re-"stainless" itself naturally.