Show Posts

This section allows you to view all posts made by this member. Note that you can only see posts made in areas you currently have access to.

Messages - pmcint01

Pages: [1]
Equipment and Software / Assistance Needed for 1bbl setup - Electric
« on: July 11, 2015, 08:42:03 AM »
We have built a 1bbl set using 3 - 55 gallon stainless steel drums. We have followed Kal's design ( including the forum pages for setups of 30+ gallons or more. We have a HLT that has two 4500 Watt elements in it. The HLT has the 50' stainless coil with a 1/2" ID.
We are having problems with mash temp control. We could control the mash temp on our test batch at all so we tried it again today with just water. We had the HLT set to 157 degree which it was holding perfectly. Our water temp in the mash tun was 148 degrees. We recirculated the Mash tun water thru the coil inside the HLT for at least 30 minutes and the mashtun temp only rose 1 degree to 149. It would occasionally fall back to 148 too. The temp of the water that passed thru the coil and reentered the mash tun was 153 degrees so it was obviously being heated while running through the coil in the HLT. For some reason it was never really heating the water in the mashtun as a whole though. We confirmed the readings of the temp probe were accurate with another thermometer. We had 11 gallons of water in our mashtun.
We had several problems with air bubbles and getting the pump to prime properly. We are using the following pump:
Chugger Stainless Steel Brewing Pump Center Inlet (Comparable to March 809-SS-HS-C)
It has a 3/4" inlet and 1/2" outlet.

We tested the flowrate of the pump directly out of mashtun to be about 3GPM and also running through the 50" stainless steel coil and up to the top of the mashtun as 2GPM. Is it possible we are simply not getting enough flow to heat up the water in the mashtun fast enough? I'm wondering if we should get a pump that has an 8GPM flow rate.

Any ideas would be helpful. Pictures of set up are attached.

Thank you,

Yeast and Fermentation / Re: Lacto Fermentation Question
« on: May 06, 2014, 10:29:17 AM »
I upped it to 80 degrees yesterday and started to see something forming on the surface.  This morning I saw what looked like small krausen forming in the carboy.  I should've taken a picture of it.  I will if it's still there this afternoon.

Yeast and Fermentation / Re: Lacto Fermentation Question
« on: May 04, 2014, 05:13:14 PM »
Its at 69 now.  If no C02 then will I see any krausen or anything?

Yeast and Fermentation / Lacto Fermentation Question
« on: May 04, 2014, 03:52:13 PM »
I made a lacto starter with Wyeast 5335 on Tuesday and kept at 90 degrees.  I never saw any activity in the flask.  Saturday I pitched it into a Gose.  24 hrs later there is no activity in the carboy.  Is my lacto dead?  Should I repitch it?

Thanks for your help.

Beer Recipes / Re: Hibiscus Gose
« on: April 06, 2014, 02:40:16 PM »
In your original recipe you say to conduct the mash then add the acid malt and conduct another mash for 30 minutes.  Are you draining out the first mash water before adding the acid malt?  What temp should you maintain with the acid malt?


Beer Recipes / Re: Hibiscus Gose
« on: March 15, 2014, 10:48:26 AM »
I'm going to give this recipe a go.  I would love to see/try you new recipe if you don't mind sharing that.


Beer Recipes / Re: Hibiscus Gose
« on: March 14, 2014, 01:22:27 PM »
When do you add the hops?


Kegging and Bottling / Requirement to clean/sanitize new tap
« on: May 13, 2013, 11:24:07 AM »

Kegging for the first time.  What do I need to do to clean/sanitize the beer line and tap for first use?  I have a BLC pump kit, PBW, and StarSan.  Just not sure what I really need to do with this new equipment.


If anyone is looking to sell a ticket I will buy it.  Please let me know.


Pages: [1]