Membership questions? Log in issues? Email info@brewersassociation.org

Author Topic: Làm lẩu dê cực ngon với công thức trong bài viết này  (Read 1923 times)

Offline kimtieuphuong

  • 1st Kit
  • *
  • Posts: 1
Thịt dê là một loại thịt cao cấp và có chứa rất nhiều chất dinh dưỡng, ăn thịt dê còn giúp cho nam giới tăng cường sinh lý. Chính vì vậy mà thịt dê thường có giá rất cao khi bạn mua về chế biến thì cần tham khảo các công thức trên mạng hết sức kĩ càng. Bài viết hôm nay tôi sẽ hướng dẫn các bạn làm lẩu dê ngon nhất để xứng đáng với số tiền bạn bỏ ra mua loại thực phẩm đắt đỏ này.

Trước khi có ý định làm lẩu thì bạn phải chuẩn bị kĩ càng các dụng cụ, thiết bị nhà bếp, đồ gia dụng, tránh trường hợp khi thực hiện rồi mới đi tìm các dụng cụ nhé.

Chuẩn bị các nguyên để làm lẩu

Vì thịt dê có vị ngọt và có tính ấm nóng nên khi làm lẩu rất hợp với những nguyên liệu như khoai và hạt sen, gừng, tỏi, hành và chanh. Để cụ thể hơn thì bạn nên xem những nguyên liệu cần chuẩn bị ở dưới đây:

Nấm hương 300 gram là đủ cho 5 người ăn.

Củ sen để lấy hương vị cho món lẩu, bạn nên lấy 1 củ.

Hạt sen ninh để lấy hương vị cho nước khoảng 200 gram.

Khoai môn hoặc khoai sọ 1 khoảng 300 gram.

Gừng, hành, tỏi và các loại rau sống khác nếu muốn.

Nước cốt dừa là nguyên liệu không thể thiếu trong món lẩu dê hoàn hảo.

Rượu vang để nồi lẩu thêm dậy mùi.

Đậu và các loại rau lẩu thông thường.

Ăn lẩu thì cũng không thể thiếu mỳ tôm để ăn cuối cùng.

Sơ chế đặc biệt cho thịt dê

Các nguyên liệu khác khi làm lẩu thì bạn có thể chế biến theo những cách thông thường nhưng đối với dê làm lẩu thì bạn cần có công đoạn sơ chế đặc biệt sau.

Sau khi mua thịt dê về thì thịt thường có mùi hôi hơn các loại thịt khác nên bắt buộc phải có công đoạn khử mùi hôi. Để khử mùi hôi tốt nhất do thịt dê thì bạn đem thịt dê đi rửa sạch sau đó ngâm với rượu vang, sả và gừng. Ngâm như vậy trong 15 phút thì sẽ khử được gần như hết mùi của thịt dê nha.

Một chú ý là khi làm lẩu dê là bạn nên thái thịt dê thật mỏng để nước lẩu có thể ngấm vào thịt, hương vị khi ăn sẽ rất đậm đà đó.

Cách nấu nước làm lẩu dê

Ăn lẩu thì ngon nhất là ở nước dùng nên ở công đoạn này bạn phải thực hiện đúng theo công thức tôi đề ra nhé.



Bạn đập hành tỏi xào lên cho thơm rồi cho củ sen vào đảo cùng sau đó tắt bếp, cho thêm gừng và  sa tế đảo cùng, đảo trong 2 phút rồi tắt bếp đồ nước vào hành tỏi và củ sen rồi đun lên. Đun nước sôi thì bạn bắt đầu cho gia vị và cho khoai môn vào để làm ngọt nước.

Chuẩn bị nồi lẩu điện loại tốt nhất hiện nay 2020 để ăn lẩu. Sau khi đã chuẩn bị nồi lẩu rồi thì hãy cho nước lẩu đã đung vào và thưởng thức cùng thịt dê thôi. Lưu ý khi nước lẩu bắt đầu sôi thì bạn cho 1 chén rượu vang vào nồi để kích hương vị lên nhé. Chúc các bạn thành công với món lẩu dê.

Trên đây là bài viết chia sẻ công thực làm lẩu dê tuyệt ngon của tôi. Nếu bạn muốn tìm hiểu nhiều bài review đánh giá sản phẩm liên quan khác của tôi thì có thể theo dõi tôi trên mạng xã hội Twitter: https://twitter.com/trustreviewvn.
« Last Edit: February 19, 2020, 08:20:20 am by kimtieuphuong »

Offline Kochhandwerk

  • Cellarman
  • **
  • Posts: 50
    • koch.technology
Re: First HomeBrew at Day 11
« Reply #1 on: October 19, 2018, 09:53:22 am »
Do both hydrometers have the same calibration? My current one is for 60 degrees F, but the one before was set up for 68 degrees F.  Some folks here do secondary for clarification, but worrying about detail like that at this level in your homebrew career is overkill.

When I used to bottle I would usually wait around 3 to 4 weeks from pitch to bottle, which is a little superstitious but I also never had any bottles explode. If  you are getting the same readings a few days apart, you are likely safe, just be sure to calculate priming sugar amount correctly and be sure the sugar is dispersed across your whole batch and you'll be fine. You're going to get impatient and open a bottle after five days and it'll be pretty flat, but the bottles you open after 2 - 3 weeks will be perfect.

In regards to "tangy", my first beer tasted like apple cider because I fermented way too hot and that particular yeast put off that flavor at higher temps. Not ideal, but you'll still love it.

"Relax, Don't Worry, Have a Homebrew" - Charlie Papazian. "Wash your hands and sanitize equipment properly, too" - Corollary

Offline denny

  • Administrator
  • Retired with too much time on my hands
  • *****
  • Posts: 27129
  • Noti OR [1991.4, 287.6deg] AR
    • Dennybrew
Re: First HomeBrew at Day 11
« Reply #2 on: October 19, 2018, 10:11:27 am »
Your hydrometers are close enough that I wouldn't worry about it.
Life begins at 60.....1.060, that is!

www.dennybrew.com

The best, sharpest, funniest, weirdest and most knowledgable minds in home brewing contribute on the AHA forum. - Alewyfe

"The whole problem with the world is that fools and fanatics are always so certain of themselves, and wiser people so full of doubts." - Bertrand Russell

Offline Ortizer

  • 1st Kit
  • *
  • Posts: 23
Re: First HomeBrew at Day 11
« Reply #3 on: October 21, 2018, 06:35:45 pm »
I started my first ever homebrew 11 days ago. Irish Red Ale extract kit. On sunday I seen that there was no activity so yesterday and the day before I too samples and did a gravity test. Both days are the same.
I plan on doing another sample tonight to see what that says but the water in the air lock has not moved.
I tested both samples with 2 different hydrometers and I get different readings from each. (both read 1.000 with regular water). The new plastic one reads 1.006 and the old glass one reads 1.010. Either way they both read different OGs and I get the same ABV readings.

Question is, Wait to bottle, put in secondary, or just bottle now?
I have been doing a lot of reading and it seems unnecessary to put in a secondary just to risk oxidation and infection. Tasting the samples it is bitter with a tangy after taste. I hope that goes away a little bit.
Just looking for some advise on when I should bottle.
I'd just bottle it. As mentioned above, look up the priming sugar needed for the style rather than just throwing in what they find you in the kit.

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk


Offline charlie

  • Assistant Brewer
  • ***
  • Posts: 225
Re: First HomeBrew at Day 11
« Reply #4 on: October 25, 2018, 04:35:41 pm »
Day 11 and SG 1.010 sounds about right. So it's done. Bottle the sucker!

I never open my brews up after I pitch the yeast because I want to reduce the chance of bacterial contamination as much as possible. And in my experience (177 all-grain batches plus a bunch of extract batches before that) it isn't needed.

Good yeast (I'm talking about WLP-001, WLP-007 and WLP-004) are pretty damn predictable. You can figure on a rapid entry to log phase, a couple of days at peak, and a slow decline to finish. Rarely have I had a brew go longer than 14 days (but this doesn't apply to mead, cider or wine).

NOTE: Almost forgot that we're talking about an IRA: Have you checked the kits instructions for info on the diacetyl rest?

Charlie
« Last Edit: October 25, 2018, 04:43:41 pm by charlie »
Yes officer, I know that I smell like beer. I'm not drinking it, I'm wearing it!

Offline klickitat jim

  • I must live here
  • **********
  • Posts: 8604
Re: First HomeBrew at Day 11
« Reply #5 on: October 26, 2018, 06:42:15 pm »
Fermentation can really slow down at the end. For people who naturally carbonate I would suggest taking gravity readings at least 3 days apart before calling it terminal gravity. It's not easy to accurately see a .001 difference with the lines being .002 apart. If you prime for 2.5 volumes but it's still got 2 or 3 points to go you can end up with a problem. With bottle conditioning if you wait 3 days between same readings you reduce that concern. If you want to eliminate it, wait a week... and look for the beer to drop clear.

This is especially a concern with new-ish brewers. Let's say it is visually about the same gravity after 11 days, with just one day between readings. So you bottle it with priming sugar. Then, unknown to you, its contaminated with something that slowly takes it down from 1.010 to 1.000... you better wear gloves and eye protection!
« Last Edit: October 26, 2018, 06:45:58 pm by klickitat jim »